Bohém-hírek

- Bohém-blog, YouTube videók -
(2007. november 24.)

Nna, most már mi is haladunk a korral. Elindult a rendkívül elmés, Bohémélet című Bohém-blog a bohem.blog.hu címen. A blogon gyakorlatilag olyasmiket publikálunk (interaktívabb, és számunkra is egyszerűbben kezelhető formában), amiket itt ezen a Hírek oldalon közölnénk. Ezért gyanítom, hogy ez a mostani az utolsó hírbejegyzésünk a Bohém-honlapon. Szóval tessenek velünk blogolni ezentúl! By the way, egyúttal elkezdtük a Bohém-videók YouTube-on való megjelentetését. Még csak nagyon kevés, az is inkább fesztiválos, de azért már ott vagyunk a technikai szeren. Részletek a blogban, vagy tessenek ránk keresni a www.youtube.com oldalon!

- Jótékonysági koncert a Bliss Alapítvány javára december 11-én -
(2007. november 24.)

Talán kevesen vannak, akik nem értesültek a drótpostán keresztül küldött vagy a papíralapú Bohém-hírlevelekből, hogy a tavalyihoz hasonlóan ismét jótékonysági gálával zárjuk az esztendőt - legalábbis Kecskeméten. A Bohémeken kívül fellép a Kecskemét Jazz Orchestra, valamint a egy, a márciusi Bohém Fesztiválon már elhangzott zenei csemege is tálalásra kerül: Gershwin Kék rapszódiájának átiratát a kiváló (immár kecskeméti) zongorista, Kontra Zoltán és a Classic Chamber Brass rézfúvós-kvintett prezentálja. S akikért mindez zajlik: a beszédképtelen gyerekek kommunikációját segítő Bliss Alapítvány a kedvezményezett, vagyis az est teljes bevétele nekik jut majd. Az ő tevékenységük segítése miatt is kérjük, jöjjenek minél többen! Aki nem tud eljönni, de szeretné őket támogatni, az a honlapjukon tájékozódhat a támogatások mikéntjéről, vagy rajtunk keresztül, az eseményt szponzorálva juttathatja el nekik adományait.

- Swingtánc-tanfolyam Kecskeméten! -
(2007. szeptember 13.)

Annak idején előfordult, hogy Lajos Armstrong a fellépés után hajnalig ropta Ella Fitzgeralddal a Savoy Ballroom-ban. Tehette, mert tudta, hogyan kell "swingtáncolni" (lindy hopozni). Ma ezt nem szokás tudni. Pedig érdemes lenne. Éppen ezért Kecskeméten kezdő swingtánc-tanfolyam indul jövő szombaton, szeptember 22-én 10 órakor. A foglalkozások másfél órásak, a 10 alkalom arcpirítóan olcsón, fejenként 3000 forintból megúszható. Párban és egyedül is bátran lehet jelentkezni Molnár Tamás tánctanárnál a 20/545-9910-es telefonon. Vagy lazán meg kell jelenni a helyszínen, azaz a Tisztiklubban (Városháza mögött a körúton). Amerika- és Ny-Európa-szerte már reneszánsza van a swingtáncnak, és Budapesten is egyre nagyobb a swingőrült táncosok száma. Gödöllőn és Debrecenben már vannak tanfolyamok. Miért ne lehetne Kecskemét a következő fellegvár? Addig is kedvcsinálónak mindenki számára egy táncos honlap: www.keepswinging.hu

- Bohémek, Molnárék a Duna TV-ben -
(2007. szeptember 13.)

Az elektronikus Bohém-hírlevél olvasóit többször is tájékoztattuk, reméljük, hogy mások is látták: szeptember 2-án és 9-én tűzte műsorára a Duna Televízió a februárban a Zeneakadémián a Molnár Dixielanddel közösen tartott Jazztörténeti kalandozások című koncertünk két részét. Reméljük, látták és rajtunk szórakoztak, nem velünk...

- Bohém-siker Svájcban, nyári programok -
(2007. július 6.)

Attila

Vasárnap éjjel hazaértünk eddigi legfényűzőbb Bohém-turnénkról. Az olasz-svájci vendégszereplés nemcsak kényelmes volt (4-5 csillagos hotelek, tengerpart, tópart, pálmafák, nagy kajálások), de sikeres is. 12 koncertet adtunk, összeszedtünk néhány jövőbeni meghívást és még jól is éreztük magunkat. Az útról részletes beszámoló (rendhagyó napló) található a Galériában (vagy itt).

A csapatól négyen (a Little Jazz Band tagjai) két nap itthonlét után gyorsan vissza is repültek a francia Riviérára, jazzversenyre. Attila, közülünk mostanában a legkitartóbb külföldjáró onnan rögtön Prágába megy harsonakurzust tartani, egy napra hazajön, hogy a Jazzharsona Verseny győzteseként megtartsa lemezbemutató koncertjét a Zsámbéki Jazz Fesztiválon jövő pénteken, majd szombat reggel beül velünk a kisbuszba és irány Németország - igaz, csak egy koncert erejéig, de haza is csak azért jön, hogy menjen tovább a Hot Jazz Band kisegítőjeként Szlovákiába egy koncertre. Végül is, 30 napból hármat Magyarországon tölt. S alig várjuk, hogy augusztus legyen, amikor kéthetes német-angol turnéra indulunk.

- Korb Attila nyerte a Jazz Harsonaversenyt! -
(2007. május 19.)

Attila

A Bartók Rádió által 30 év alatti pozanosok részére meghirdetett Zsoldos Ernő Jazz Tehetségkutató Harsonaversenyt a Bohém Ragtime Jazz Band harsonása (kornettese, zongoristája, énekese) Korb Attila nyerte. A tegnapi döntőben az előzetes várakozásoknak megfelelően meggyőző zenei érettségének köszönhetően vitte el a megérdemelt pálmát. A második díjat Négyesi Dániel, a Miskolc Dixieland Band harsonása kapta - a tradicionális jazz fiai kitettek tehát magukért. Harmadik Bellada István, negyedik Csapó Krisztián, ötödik a kecskeméti Kovács Tamás lett (ő a Kecskemét Jazz Orchestrából lehet ismerős a kecsófalvi jazzbarátoknak). Hatodikként végzett (mint azt korábban már hírül adtuk) a szintén kecskeméti, szintén itteni big bandes Szilágyi Gábor, vagyis Sziszi.

Attila Attila jutalma egy 700 ezer forint értékű vadonatúj harsona (a Fon-trade igazgatójának, Csider Károlynak ajándékaként), a Magyar Rádió 250 ezer forintos díja, egy szólólemez (a Magyar Rádió kiadásában, júniusi megjelenéssel), ajándék CD-csomag és jónéhány koncert.
Azt, hogy Attila milyen tehetséges, sokan észrevették, nem véletlen, hogy Bohémsége mellett a Little Jazz Band és a Kecskemét Jazz Orchestra vezetője, játszik a Papa Jazzben, a Modern Art Orchestrában és még a jó ég tudja, hány alkalmi formációban, ha úgy hozza a jósorsa. Most végez a Zeneakadémia karvezetés szakán, jövőre pedig a Jazzfőiskolán harsonásként.
Az itt közölt, a Magyar Rádió fotósa által készített képeken kívül jó kis amatőr, saját képek is készültek a döntőről, a Fotógalériában meg lehet nézni a sorozatot.

A kecskemétieknek, Attilának, Kovaxnak és Sziszinek gratulálunk!

- Bohémek a Bartók Rádióban -
(2007. május 8.)

Két, közeljövőbeli rádióműsorra szeretnénk felhívni a figyelmüket. Mindkettőben erős a Bohém-érdekeltség:

A Bartók Rádió jazz harsonaversenyének döntőjébe két kecskeméti harsonás került, Kovács Tamás és a Bohém-titán Korb Attila. (A harmadik kecskeméti, Szilágyi Gábor éppen, hogy csak lecsúszott az ötfős döntőről, hatodik lett.) A döntőt a Bartók Rádió élőben közvetíti:

2007. május 18., péntek 19:35
Zsoldos Ernő Jazz Harsona Tehetségkutató Verseny

döntő, eredményhirdetés és jam session
A kísérő trió tagjai: Cseke Gábor - zongora, Sárkány Sándor - bőgő, Berdisz Tamás - dob
A zsűri díszelnöke: Jiggs Whigham (USA), elnöke: Tommy Vig, alelnöke: Szalóky Béla
tagjai: Almási Attila, Barbinek Gábor, Csányi Attila
Szerkesztő: Maloschik Róbert, műsorvezető: Pocsai Krisztina

A másik műsorban már az egész Bohém-csapat érintett, hiszen rövid beszélgetés után a zenekari felvételekből hangzik el egy kb. 25 perces válogatás:

2007. május 21., hétfő 23:30
Stílusparádé

zenés beszélgetés Ittzés Tamással, a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band vezetőjével
Szerkesztő: Maloschik Róbert, műsorvezető: Pocsai Krisztina

- Hajrá kecskeméti harsonások! -
(2007. február 14.)

A Bartók Rádió jazz harsonaversenyének demo anyagai alapján tíz jelentkezőt engedett tovább a zsűri a tavaszi elődöntőkbe (március 2., 30., április 27.). A tíz fiatal harsonás között három kecskeméti található. Korb Attila, ugye, Bohém-legény, emellett a Little Jazz Band és a Kecskemét Jazz Orchestra vezetője, s az utóbbi együttesben fúj a két másik elődöntős fiatalember is: Kovács Tamás és Szilágyi Gábor. Nem akarunk semmit elkiabálni, de azért itt - nem csak a harmincszázalékos kecskeméti részvétel miatt - elég nagy az esély egy hírös városbeli győztesre. Aztán majd meglátjuk-meghalljuk... Mindenesetre: hajrá, fiúk!

- "Végleges jótékonyság" -
(2006. december 31.)

A "Kecskeméti jazz a dévai gyerekekért" az eddig közölteknél is jobban sikerült végül. Az utolsó pillanatban csatlakozott még két cég, így egy kis kiegészítéssel pontosan félmillió forintot sikerült átadnunk 2006. december 30-án de. Budapesten Vásárhelyi Tamásnak, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány képviselőjének. Az összeg az Alapítvány által Erdélyben üzemeltetett 13 ház fűtési költségeihez jelent segítséget. Az adományozó cégek és vezetőik talán nem orrolnak meg, ha (ABC-rendben) felsoroljuk őket: Balai Zsolt (nyelvcenter.hu), dr. Chappon Miklós (Kamleithner Kft./Helios), Jakus István (Hőérzet Kft.), Kovács Ferenc (Plan Rt.), Kugler Géza (Rehau), Somos Tibor (ATRA Kft.), Tormási Attila (Tormási Autóház), Tóth Zsolt (Viessmann), Tőzsér Gyula (Botond 99 Kft.).

És akkor íme, a végleges, javított költségvetés. Ahogy korábban is, természetesen nettóban számoltunk, zárójelben a bruttó összegek:

KIADÁS:
Propaganda (plakát - tervezés, nyomás, kihelyezés): 145 000 (174 000) Ft
Technikai költségek (terembérlet, hangosítás, zongorahangolás): 87 000 (89 400) Ft
Jogdíj: 25 872 (31 046) Ft
Útiköltségek (zenészek): 17 000 (17 000) Ft
Összes kiadás: 274 872 (311 446) Ft

BEVÉTEL:
Szponzorok: 443 681 (501 681) Ft
Jegybevétel: 287 467 (342 800) Ft
Adományok: 10 824 (10 824 Ft
Felajánlás a CD-k, egyebek árusításából: 32 900 (32 900) Ft
Dévai Alapítvány saját kiadványainak árusítása: 34 100 (34 100) Ft
Összes bevétel: 808 972 (922 305) Ft
Egyenleg: 534 100 (610 859) Ft

A fenti összegből a dévai alapítványi kiadványokért járó 34 100 forintot Madarász Zoltán bűvész barátunktól kapta meg a dévai alapítvány, a Kecskeméti Jazz Alapítvány pontosan 500 000 forintot juttatott el Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa javára.
Köszönjük szépen mindazok segítségét, akik támogatásukkal-jelenlétükkel az ügyet szolgálták. A szervezet honlapja: www.devaigyerekek.hu

- Vendégszereplés a Zeneakadémia Nagytermében Benkóékkal -
(2006. december 30.)

December 29-én este Ittzés Tamás volt a Benkó Dixieland Band vendége a szokásos évzáró zeneakadémiai Benkó-koncerten. A szólóban előadott Füstfaragó Rag után Deseő Csabával és a Benkó-ritmusszekcióval közösen Charlie Parker Little Suede Shoes című nótájának kéthegedűs változata következett. Mindkettő - minden szerénytelenség nélkül - meglehetősen nagy sikerrel.

- A jótékonysági gálaest egyenlege -
(2006. december 20.)

A "Kecskeméti jazz a dévai gyerekekért" elnevezésű gálaest eredményeképpen 400 ezer forinttal tudjuk segíteni a Dévai Szent Ferenc Alapítványt. Az alábbiakban közzétesszük az est költségvetését. Az egyes területek pontos tételeit az érintett cégek engedélye nélkül nem hozhatjuk nyilvánosságra, de az nem titok, hogy mindenütt nagyon nagy kedvezményeket kaptunk. Nettóban számoltunk, zárójelben a bruttó összegek:

KIADÁS:
Propaganda (plakát - tervezés, nyomás, kihelyezés): 145 000 (174 000) Ft
Technikai költségek (terembérlet, hangosítás, zongorahangolás): 87 000 (89 400) Ft
Jogdíj: 25 872 (31 046) Ft
Útiköltségek (zenészek): 17 000 (17 000) Ft
Összes kiadás: 274 872 (311 446) Ft

BEVÉTEL:
Szponzorok: 310 000 (358 000) Ft
Jegybevétel: 287 467 (342 800) Ft
Adományok: 10 824 (10 824 Ft
Felajánlás a CD-k, egyebek árusításából: 32 900 (32 900) Ft
Dévai Alapítvány saját kiadványainak árusítása: 34 100 (34 100) Ft
Összes bevétel: 675 291 (778 624) Ft
Egyenleg: 400 419 (467 178) Ft

A fenti összegből az alapítványi kiadványokért járót az azokat gondozó, előzőleg már egy hasonló estet szervező Madarász Zoltán bűvész barátunktól kapja meg a dévai alapítvány (34 100 forintot), a Kecskeméti Jazz Alapítvány 366 319 forintot juttat el Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa javára.
Köszönjük szépen mindazok segítségét, akik támogatásukkal-jelenlétükkel az ügyet szolgálták.

Mi a rajtunk keresztül eljuttatandó összegek gyűjtését lezártuk, ha valaki közvetlenül szeretné támogatni a dévaiakat, a szervezet honlapján minden erre vonatkozó informácót megtalál: www.devaigyerekek.hu

- Jótékonysági gálaest a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára -
(2006. december 10.)

Reméljük, hogy mindenki lelkesen készül a december 19-én este hét órakor kezdődő gálaestünkre, nem csak a várhatóan sokszínű és jó jazz, hanem a Karácsonyhoz méltó jó ügy miatt is (jegyek kaphatók a helyszínen: Erdei Ferenc Művelődési Központ, Kecskemét, Deák tér 1., tel.: 76/503-880). Idézet Böjte Csaba könyvéből:
"1993-ban jött egy fiú, olyan tizenhárom-tizennégy éves forma, és azt kérdezte, itt kell-e beiratkozni az otthonba. Kérdezem, hogy honnét jöttél, erre kiderült, hogy egy 250 kilométerre levő faluból. Anyukája vak, apukája meghalt, ő pedig szeretne menni iskolába, de nincs módja rá. A szomszédok láttak a tévében, és vettek egy vonatjegyet a fiúnak. Elküldték, hogy iratkozzék be az otthonba. Ez a fiú leérettségizett, elvégezte a tanítóképzőt, és a szászvárosi háznak ő az igazgatója. Felesége szintén nálunk végzett, van egy másfél éves gyönyörű kislányuk."
A koncert teljes jegybevételét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlunk fel. Aki karácsonyi ajándékként a koncerten a fellépők CD-iből vásárol, az kétszeresen ajándékoz, hiszen a koncerten árusított CD-kből darabonként 1000 Ft-ot szintén Böjte Csabáék alapítványa kap meg.
Az erdélyi gyermekvédő hálózatot kiépítő dévai ferences szerzetes mintegy 150 munkatársával együtt 11 gyermekvédelmi központot, 1 magániskolát, 2 kollégiumot, 7 napköziotthont, 1 kismamaotthont, 2 vendégházat működtet, ezekben közel 1400 gyermeknek teremti meg az esélyt a fennmaradásra, tanulásra, s az Alapítvány dolgozik egy csángó-magyar iskola elindításán. Olyan ügy ez, amely mellé, úgy érezzük, akkor is oda kell állnunk, ha látszólag a jazznek nem sok köze van az erdélyi gyermekvédelemhez. S talán Karácsony előtt mindenki nyitottabb Böjte Csaba gondolataira:
"Nem igaz az, hogy ember embernek farkasa. 1340 gyereknek tudunk enni adni, csak azért, mert az emberek szeretik egymást és adakoznak. Ha belegondol az ember, hogy mit jelent 1340 gyerek; csak fogkeféből, téli cipőből is mekkora halom hegyet alkot. Hála Istennek az elmúlt évben nap mint nap ennyi gyereknek füzetet, könyvet, ebédet adhattunk. Ezt csak azért lehetett megcsinálni, mert jók az emberek."
Ezért (is) hívunk mindenkit, hogy együtt tudjunk (ezügyben is) jók lenni december 19-én - s persze utána az év minden napján. Aki kecskeméti, s nem tud eljönni 19-én, azok számára különösen ajánljuk Madarász Zoltán bűvész barátunk ugyanilyen célú gálaestjét, amire táncosok, zsonglőrök közreműködésével december 14-én, csütörtökön este hatkor a kecskeméti Piarista Gimnázium dísztermében kerül sor. Zoli az ősszel bűvészként (pontosabban "Varázsbácsi"-ként) végiglátogatta az Alapítvány otthonainak egy részét, s mint mondta, annyi szeretetet kapott és tapasztalt 5 nap alatt, aminek csak az elmeséléséhez legalább 1 hónapra lenne szüksége.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány honlapja: www.devaigyerekek.hu

- Bohémekkel Asconába? -
(2006. december 10.)

Ascona

Nem akarunk dicsekedni, de kijut nekünk a jóból minden évben, úgy látszik. Az utóbbi néhány évben végigjártuk a "repertoárunkból" hiányzó nagy fesztiválokat, hiszen voltunk a Montreux Jazz Fesztiválon Svájcban, a Breda Jazz Festivalon Hollandiában, a West Coast Ragtime Festivalon az amerikai Sacramentóban, a Scott Joplin Ragtime Festivalon a szintén amerikai Sedalia-ban, a Pori Jazzen Finnországban.
AsconaAz igazán jelentős európai tradicionális jazz fesztiválok közül talán csak egy hiányzott, de oda 2007-re kaptunk meghívást, mindjárt a fesztivál teljes időtartamára, 10 napra! Ráadásul ez a fesztivál a világ egyik legszebb helyén, a Lago Maggiore partján, a dél-svájci Ascona-ban van. Úgy gondoltuk, hogy most először megpróbálkozunk azzal, hogy "közönséget" vigyünk magunkkal. No, nem mintha ott nem lenne elegendő ember, de a hely drágasága ellenére is annyira vonzó (voltunk ott tavaly nyáron két koncert erejéig fesztiválon kívül, mi tudjuk), hogy talán érdemes elgondolkodni egy asconai kiruccanáson. Ideális nyaralóhely, ráadásul Európa és Amerika legjobb New Orleans-i zenészei jönnek össze, hogy tíz napon keresztül minden sarkon, minden hotelban és étteremben szóljon a századelő muzsikája. Érdemes kipróbálni, érdemes belekóstolni! Mi megyünk, mert zenélnünk kell - nem bánnánk, ha a Bohém-táborból mások is megízlelnék az élményt. Nem mindennapi! Aki eljön, biztos nem bánja meg! Részleteket később, most csak a bogarak fülbeültetése folyik. Mi már nagyon beleéltük magunkat. (Hja, nekünk könnyű...)

Ascona
Ascona
Ascona
Ascona

- Év végéig még látogatható a Dzsessz te még az én utcámba! című kiállítás! -
(2006. november 5.)

December 31-éig még látható a századelő magyar kupléirodalmát bemutató Dzsessz te még az én utcámba! című kiállítás Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az áprilisi kiállításmegnyitón, majd a helyszínen a Múzeumok éjszakája keretében a Bohémek játszottak, s a kiállításon is számos felvételünk hallható. "Étvágygerjesztőnek" álljon itt a kiállítás plakátja, s a Fotógalériában egy sorozat fénykép.

Dzsesszte plakát

- Bohém-cikk a Petőfi Népében -
(2006. augusztus 1.)

Ma cikk jelent meg a kiskunsági megyei hírharsonában a Bohémekről. Az írás Internetes-változata erre a linkre kattintva elolvasható.

- A Little Jazz Band második lett Saint-Raphaelben -
(2006. július 31.)

Már annyira természetes, hogy Korb Attila Little Jazz Bandje nyaranként Franciaországba jár versenyt nyerni, hogy elfelejtődött a híradás. Július elején a kecskeméti csapat (ezúttal Nagy Zoli helyett Dennert Árpival a klarinét-szaxofon sorban) második lett a Saint-Raphael-i versenyen. Áztatták a lábukat a Riviérán és a foci vb-döntő napján elhozták a második díjnak számító "Város díja" nevű kitüntetést. Közben pedig Zidane és a csapat vesztett. Mégis tele volt a nézőtér. Attiláéknak gratulálunk!

- Az igricek július 18-tól 25-ig a Pori Jazz Fesztiválon vakarják... -
(2006. július 16.)

Aki esetleg nem érti a fenti cím metakommunikációs mélyrétegeit, azoktól elnézést kérünk, magyarázatul annyit, hogy némi internetes turkálás után rá lehet jönni, hogy mire is vonatkozik... A lényeg az, hogy a fent említett időszakban a helyszínen tartózkodó Bohém Ragtime Jazz Band képviseli Magyarországot 2006. július 19-23. között a a világhírű Pori Jazz Fesztiválon, ahol - tudomásunk szerint - eddig csak Pleszkán Frigyes (1976), az (azóta már nem létező) Budapest Big Band (1987), Pege Aladár (1990, 2003), Szabados György és a Makuz Zenekar (1990), a Rátonyi-Gadó duó (1991) és a Djabe (2005) képviselte a magyar színeket. Míg legtöbbjük csak egyszer, s a szerencsésebbek is maximum háromszor léptek színpadra, addig a Bohémeknek öt fellépésük is lesz. Ráadásul eddig nem volt tradicionális jazzt játszó együttes a magyar meghívottak között. Szóval egy kicsit most büszkék vagyunk...

- Bohémek a Duna TV-ben -
(2006. június 26.)

Június 29-én csütörtökön délelőtt fél tizenkettőtől délután kettőig a Bohém Ragtime Jazz Band lesz a Duna Televízió "Kívánságkosár" című élő adásának vendége. A betelefonálók kérhetnek Bohém-számokat, úgyhogy rajta, tessenek kagylót ragadni az adás időpontjában! Kérni előre is lehet a 06-1-4891661-es telefonszámon, vagy a kivansagkosar@dunatv.hu E-mailen.

- Bohém-trió Amerikában -
(2006. június 26.)

A Bohémek három tagja (Ittzés Tamás - hegedű, tölcséres hegedű, zongora, ének, Korb Attila - kornett, harsona, zongora, ének, Falusi Alfréd - dob) Bohém Ragtime Jazz Trió néven óriási sikerrel szerepelt Amerikában a Scott Joplin Ragtime Fesztiválon. A Missouri állambeli Sedaliában élt és alkotott 1893-tól tíz éven át Scott Joplin, s itt adnak egymásnak randevút minden évben június elején a ragtime-világ kiemelkedő előadói. A Bohém-trió aratta a többezer nézőt vonzó ötnapos fesztivál legnagyobb sikerét, s már ezzel a formációval is újabb meghívásoknak néznek elébe, július elején a szolnoki Tiszavirág utcazenei fesztiválon, szeptemberben pedig Bonnban szerepelnek.

Bohém Ragtime Jazz Trio

- Sérült, dolgozó Bohémek és dublőreik -
(2006. május 17.)

Azt már tudtuk előre, hogy Attila bokros Zeneakadémiai teendői miatt nem ér rá május közepén, s hogy (ugyanúgy, mint a két évvel ezelőtti "fás" balesetnél) Fajszi Csanád helyettesíti, de az nem volt betervezve, hogy Zolinak április végén ínszalagszakadása lesz, s így egy ideje már Marsall László dublőrködik nádfúvós hangszereken - kiválóan. Laci Zeneakadémiát végzett, szabadúszó jazzklarinétos. A Bohém Fesztiválon a Papa Jazzben lehetett látni-hallani. Most irány Svájc!

- Új tölcséres hegedű a Viessmanntól! -
(2006. április 17.)

A jazztörténet (de legalábbis a magyar jazztörténet) egyik legkülönösebb szponzorálási ajánlatával lepte meg a Bohémeket a Viessmann Magyarország és a kecskeméti Hőérzet Kft. Tamás tavaly nyáron ellopott tölcséres hegedűjét pótolták közös erővel, magyarul vettek egy Bohém-használatra bocsátott Stroh-violint. Az ünnepélyes átadás 2006. március 25-én esett meg a Bohém Fesztivál esti koncertjén, ahol Tamás a Porter's Love Songban rögtön fel is avatta a hangszert a két német vendég, Herbert Christ és Matthias Seuffert közreműködésével. A Viessmann-hegedű (ahogy ezentúl jazzszakemberek remélhetőleg majd emlegetni fogják a hangszert) Siklós Péter helyszínen készült művészi fotóján látható alább:

Tamás a Viessmann-Hőérzet közös tölcséres-hegedűvel a 2006-os Bohém Fesztiválon. Fotó: Siklós Péter

- Bohém születésnap december 25-én a Kecskeméti Televízióban -
(2005. december 21.)

Karácsony első napján, december 25-én, vasárnap este 19.45-től a Kecskeméti Televízióban "Bohém születésnap" címmel 45 perces műsort láthatnak az érdeklődő (és a véletlenül odakapcsoló, de aztán a lenyűgözöttségtől ott maradó) nézők. A műsorban részletek láthatók a 20éves jubileumi koncertből, interjúkkal és régebbi felvételekkel elegyítve. Mindenkinek (ilymódon esetleg Bohémmal is dúsított) Boldog Karácsonyt kívánunk!

- Hazajöttünk az amerikai turnéról -
(2005. december 11.)

Sajnos a Hírek oldalról sok minden kimaradt az elmúlt időszakban (a jubileumi CD-nk kiadásától kezdve az október 15-i húszéves jubileumi koncertünkön át annak november 6-i m2-es TV-s közvetítéséig), de most legalább örömmel konstatálhatjuk (a repüléstől leginkább irtózó Török Józsival az élen), hogy ismét túléltünk egy óperenciás tengeren túli utazást, épen, egészségben megjöttünk Kaliforniából, ahol majd' két hétig vendégeskedtünk, s szerencsére mindenütt nagy sikert arattunk, olyannyira, hogy gyakorlatilag minden helyre visszahívtak minket - persze, ehhez (illetve a meghívások realizálásához) ismét össze kellene jönnie egy olyan szerencsés időpont egybeesés-halmaznak, mint amilyen a mostani volt (vagyis hogy minden nap tudjunk játszani, s ne tétlenkedjünk). A legközelebbi amerikai meghívás (anyagiak hiányában) csupán hármunknak szól: az Attila-Frédi-Tamás hármasfogat május végén-június elején egy kis poros Missouri-állambeli városba, Sedaliába megy a hírneves Scott Joplin Ragtime Fesztiválra. (Sedaliában tanult annak idején évekig Joplin, s 1899-ben itt komponálta a Maple Leaf Rag-et.) A novemberi amerikai turnénkról pedig részletes képes beszámoló olvasható-nézhető a megújult "Fotógaléria, koncertfotók" oldalon.

- Új rovat a honlapon: fejtsen velünk rejtvényt és nyerjen! -
(2005. július 31.)

2005. augusztusától egy cseppet "interaktívabbá" tesszük a Bohém-honlapot. A tervek szerint havi rendszerességgel közlünk egy-egy saját gyártmányú keresztrejtvényt, feladványsort, jazztotót, s a helyes megfejtést beküldők között egy-egy CD-t vagy egyéb ajándékot sorsolunk ki. A megfejtéseket emailen az erre a célra létesített jatek@bohemragtime.com címre kérjük beküldeni a megadott határidőig. A rejtvények .pdf formátumban letölthetők, s kinyomtathatók, s a beküldési határidő lejárta után is fent maradnak az oldalon, aki később talál rájuk, az is szórakozhasson. A zenészek számára rossz hír: a játékban nem vehetnek részt a Bohém Ragtime Jazz Band tagjai és családtagjaik, illetve egyéb jazzegyüttesek tagjai. (Nekik a válaszokat a rejtvény megfejtése nélkül is illik tudni.) A Lenti menüsor "Játék, rejtvények" linkjére kattintva máris lehet kezdeni a fejtörést. Mindenkinek jó játékot kívánunk!

- Bohém-óra a Gong Rádióban -
(2005. július 31.)

Augusztus 23-tól a Bohém 20éves koncertjéig minden kedden (este, talán nyolckor) jelentkezik a Bohém-óra című nyolcrészes műsor, amelynek mindegyik részében egy-egy Bohém-tag válogat kedvenc zenéiből. A rádió adása a Dél-Alföldön jelentős területén fogható. (Kecskeméten 96.5-ös hullámhosszon, az egyéb frekvenciák a www.gongradio.hu honlapon megtalálhatók.) Ha pontos időpontot tudunk, a honlapon elérhető lesz a Hírek rovatban.

- Ellopták a Bohém tölcséres hegedűt -
(2005. július 31.)

2005. július 1-én éjjel Kecskeméten a házunk előtt egy tizenötév-forma, nyilván kulturális és turisztikai érdeklődéssel megáldott cigánygyermek (nem rasszizmus ez kérem, teljesen véletlenül felülről láttuk más autóknál való ténykedését) kiemelte az autóm csomagtartójából a tölcséres hegedűt és egy négyszemélyes sátrat. (Na persze, miért kell otthagyni, még ha nem is látszik...) Talán azért nem volt rászorulva... Lementem, de mire a hetedikről az ember lecsámborog, hűlt helye volt drága barátunknak. Na, látom, a tartalékizzóimat is elvitte. Meg a fél elsősegélycsomagot. És szétszórt mindent. A barom. (Éjjel fél kettő, szakadó eső - összepakoltam, aztán inkább visszamentem aludni.) Azóta csak a "rendes" hegedűmmel tudok sírni. Ha netán valakinek keze ügyébe akad egy efféle tölcséres darab (bár van belőle több is az országban, de én ezer közül is megismerem az enyémet), az szóljon emailen-telefonon rögvest! Még vissza is vásárolom, ha kell. Nem bízva, de remélve, köszönettel,

Ittzés Tamás

- Bohém-cikkek -
(2005. május 21.)

Az utóbbi időben két cikk jelent meg a Bohémekről. A cikkek on-line változatait itt olvashatja: Demokrata (ők elsősorban a fesztiválról írtak), míg a kecskeméti King Magazin Ittzés Tamással készített riportot.

- Bohém-cikk a Café Momusban -
(2005. március 30.)

A legrégebbi magyar komolyzenei (és most már néha kicsit könnyűzenei) portál, a Café Momus egész szép terjedelmű cikkecskét szentel a legutóbbi Bohém-fesztiválnak, s azon belül is a Bohémek fellépésének. Olvasható itt.

- A Kecskemét Jazz Orchestra a legjobb magyar big band -
(2004. december 18.)

A Kecskemét Jazz Orchestra a IV. Országos Big Band Találkozón és Versenyen a legmagasabb szintű ("A") kategóriában a lehetséges 270 pontból 259-et gyűjtve toronymagasan verte a mezőnyt és kiemelt arany diplomát kapott. (Az őket sorrendben követő együttesek az arany diplomáig sem jutottak, legfeljebb ezüstig.) A versenyen a két profi big bandet (Budapest Jazz Orchestra, Jazz tanszak zenekara) kivéve minden hazai nagyzenekari formáció felvonult. Mátrai Zoltán (tenorszaxofon) a legjobb szólista díját érdemelte ki. Gratulálunk!

- Régi-új történet: baleset Hollandiából hazafelé (még május 24-én reggel) -
(2004. augusztus 17.)

Most, hogy már megvannak a Gyuri által mobiltelefonon készített képek, lehet a dologról beszélni-írni: amikor májusban a Breda Jazz Festivalra indultunk, Joci első észrevétele az volt a bérelt busz láttán, hogy a bal hátsó kerék nem fogja kibírni Hollandiáig. Nem is bírta (1. kép). Miután Köln előtt nem sokkal 100 km/h-nál durrdefektes lett, gyorsan kicseréltük (2. kép), nem is volt semmi gond egészen Hollandiáig, sőt visszafelé sem. A magyar határon átérve azonban a busz 120 km/h-nál (máig tisztázatlan okok miatt) irányíthatatlanná vált, megpördült a tengelye körül, majd majdnem megállva az oldalára dőlt. Bár a padka szélét is felszántottuk egy kicsit - amint az a féknyomokból is jól látszik (3. kép) - és kidöntöttünk egy oszlopot is (4. kép), mégsem sérült meg senki. Egyrészt mindenki be volt kötve, másrészt mindenki fenemód kapaszkodott - Frédi például így: (5. kép) Mire kikászálódtunk az oldalára dőlt buszból, már meg is állt egy autó, s öt utasa - mielőtt köpni-nyelni tudtunk volna - előzékenyen felállította az első kerekeivel árokba lógó, be nem húzott kézifékű kisbuszt - ami így persze előzékenyen begurult az árokba. (Gyurinak még fényképezni sem volt ideje...) Na, ezután már végképp csak a fejünket vakargathattuk. (6. kép) A borulás és az árokban landolás ellenére a csomagoknak, hangszereknek sem lett semmi bajuk - hiába, jól pakolni tudni kell! (7. kép) A busznak azért már volt problémája: nem csak a tükör tört le a borulásnál (8. kép), de persze a bal oldal nagy része megrongálódott (9. kép), s az árkot is amortizáltuk egy kissé (10. kép). Az árok (illetve előtte a padkán való csúszás) viszont a kerekeket amortizálta (11. kép). Csanád úgy döntött, hogy stoppol (12. kép), de írdd és mondd 10 percig a kutya sem állt meg, noha az árokba csúszott kisbusz és a körülötte sétálgató nyolc újjászületett életvidám fiatalember mindenhonnan jól látható volt. (Csanádot végül 20-25 perc után vitte el valaki). Mire Frédi és Zoli visszaértek a közeli benzinkútról, "már" a rendőrök és az útfenntartók is megjöttek, útjelzőt pótoltak, terelőkúpokat raktak ki (13. kép) - egyéb segítség nem volt. Ismerős segítséggel persze hazajutottunk (sőt, estére a kisbusz is - no, nem a saját lábán), de Lajosmizsénél láttuk, hogy járhattunk volna rosszabbul is. (14. kép)

- Újabb Little Jazz Band siker!!! -
(2004. július 5.)

Tegnap este a franciaországi Saint-Raphaelben (a Riviérán) Korb Attila zenekara, a Little Jazz Band ismét remekelt, a néhány éve megújult nemzetközi tradicionális jazz versenyen második lett az 1961 óta működő belga Cotton City Jazz Band mögött. (Régebben a versenyen olyan csapatok diadalmaskodtak, mint a Hot Jazz Band vagy a Bratislava Hot Serenaders.) Mint talán majd' mindenki tudja, a Little Jazz Bandben a négy Bohémban is aktív tag (Korb Attila – harsona, zongora, ének, zenekarvezető, Mátrai Zoltán – klarinét, tenorszaxofon, Mátrai György – bendzsó, gitár és Falusi Alfréd – dob) mellett Bacsa Zoltán (trombita), Nagy Zoltán (klarinét, altszaxofon) és Szabó Antal (tuba, bőgő) játszik. Gratulálunk!

Csanád

- Fajszi Csanád az új (ideiglenes) harsonás -
(2004. május 18.)

Attila helyett május végéig Fajszi Csanád fújja a Bohém-harsonát, tegnap Keszthelyen már nagy megelégedésre játszott, ma a Bohém-klubban lesz hallható, majd szerdán irány Breda!

- Bohém-baleset (fa-eset, vagyis fa esett) -
(2004. május 5.)

Ajjajj!!! Attilára ráesett egy terjedelmes faág a Zeneakadémia kollégiumának kertjében, a jobb lapockája eltörött, ki tudja, mikor jön rendbe - egyelőre nem tudja tartani a harsonát, nélküle kell játszanunk néhány napig biztosan. Reméljük, a bredai fesztiválra tud utazni Hollandiába, s előtte is ott lesz Keszthelyen és a Bohém-klubon. Mindenesetre gyógyulást kívánunk neki, nyilván minden Bohém-szimpatizánssal együtt!

- Bohémek a Magyar TV-ben! -
(2004. április 9., javítás április 30.)

Részben már elavult az információ: a Napi Mozaikban (mtv, április 2. péntek 10.48-11h) lezajlott Bohém Ragtime Jazzband-szereplés és a Vigyázz! Kész! Jazz! c. éjszakai programban a Nemzetközi "Bohém" Ragtime & Jazz Fesztiválról készült 25 perces összefoglaló (április 4. vasárnap 02.05-02.30h) után a fesztivál utolsó eseménye, Mimi Blais biatorbágyi koncertje is szerepel a Vigyázz! Kész! Jazz! műsorán április 10-én szombat éjjel - vagyis hivatalosan már vasárnap 00.25h-kor (mtv). Ismétlés május 6-án és 13-án csütörtökön éjfél előtt az m2-esen.

- On-line jegyrendelés a Bohém-fesztiválra -
(2004. március 3.)

Az országban a tradicionális jazzfesztiválok közül elsőként a Nemzetközi "Bohém" Ragtime & Jazz Fesztivál nevezett be a kor követelményei szerinti vrsenyfutásba, legalábbis ami a kényelmes jegyhezjutást jelenti. A fesztivál kecskeméti rendezvényeire (márc. 26-28.) lehet on-line jegyet venni az interticket.hu biztonságos szerverét és programját használva. (Manapság sokat lehet olvasni a nem-biztonságos on-line tranzakciókról; ez nem tartozik azok közé - a szoftver jó, a hackereknek meg csak az éri meg, ha a bankok weboldalait utánozva "csábítják" az ügyfelet, mert úgy óriási a haszon. Jegyeladó cégeken keresztül macerás is, kicsi is a hozadék... Szóval ne tessenek félni, de még megijedni sem! Be lehet nevezni az új buliba! Minden magyarországi bankkártyát elfogadnak - állítólag. Mi minden kártyát nem tudtunk kipróbálni...) Részletek a Fesztiváloldalon.

- Új Bohém CD -
(2003. december 5.)

2003. december 10-én jelent meg a legújabb Bohém CD! A "Bohém live!" 19 felvétele a zenekar 2000-es és 2001-es svájci és németországi turnéin készült. Olyan népszerű számok találhatóak a korongon, mint az At The Jazz Band Ball, a Bohém Rag vagy a Creole Jazz. Emailezzen vagy telefonáljon, ha vásárolni szeretne. Részletek a Diszkográfia oldalon!

- Élő rádióadás a Bohémekkel 2003. október 5-én -
(2003. október 6.)

A Bohém Ragtime Jazzband volt a Magyar Rádió Promenád c. műsorának vendége október 5-én délelőtt 11-12 között. Az adás tulajdonképpen élő hangversenyközvetítés volt a kecskeméti Katona József Könyvtár előadóterméből. A koncertet Interneten még utólag is meg lehet hallgatni a http://real1.radio.hu/petofi/2003/10/05/2003-10-05-p11.ram címen (Real Audio Player kell hozzá). Mivel a régebbi műsorok egyórás bontásban vannak archiválva, a fenti URL-re kattintva csak bő öt perc után kezdődik el a Bohém-műsor. (A fenti link az aktuális mősor után csak fél évig él.)

- Magyar siker Franciaországban -
(2003. június 10.)

A Little Jazz Band (a Bohém-harsonás, zongorista, énekes és hangszerelő Korb Attila együttese) első díjat nyert a franciaországi Sainte Adresse-ben rendezett Nemzetközi Louis Armstrong Jazz Emlékverseny és Dixieland Fesztiválon 2003. június 7-9. között. (A Little Jazz Band tagjai: Korb Attila – harsona, zongora, ének, Bacsa Zoltán – trombita, Mátrai Zoltán – klarinét, tenorszaxofon, Nagy Zoltán – klarinét, altszaxofon, Mátrai György – bendzsó, gitár, Szabó Antal – tuba, bőgő, Falusi Alfréd – dob.) Attila megnyerte még a dixieland zeneszerzői versenyt is vadonatúj "Snow" című darabjával. Gratulálunk!

- "Az év jazzegyüttese" Magyarországon a Bohém Ragtime Jazzband -
(2003. április 5.)

A Bohém Ragtime Jazzband kapta 2003. márciusban a legfontosabb (jobban mondva egyetlen) magyar jazz- és könnyűzenei kitüntetést, az eMeRTon-díjat "Az év jazzegyüttese" kategóriában. A díjat a Magyar Rádió alapította két évtizede, s évenként 12 kategóriában hirdetnek győztest. A díjátadó eMeRTon Gála az Uránia Filmszínházban volt 2003. április 4-én, az eseményt a Magyar Rádió közvetítette és több TV is beszámolt róla.

Copyright © 1998- Bohém Ragtime Jazz Band. Minden jog fenntartva.
Tartalom, terv: Ittzés Tamás
Vissza a Főoldalra.